top of page
Search
Woman2Woman

נשים בקרנות הון סיכון

נטהלי רפואה, שותפה בקרן ויולה, סיון שמרי דהן, שותפה בקרן קומרה קפיטל וססיל בליליוס, מייסדת אימפקט פירסט וראש תחום אימפקט וקיימות בפיטנגו, מספרות כיצד הגיעו לעולם קרנות ההון סיכון והתקדמו בו, ונותנות טיפים לנשים שנמצאות בתחילת דרכן.


נטהלי רפואה הייתה בטוחה שתהיה דיפלומטית. רק אחרי התמחות ומספר שנים כעורכת דין הגיעה ההחלטה לעשות שינוי - לימודי MBA באוניברסיטת תל אביב ועבודה בקרן הון סיכון. "הלכתי לעבוד בקרן אוורגרין שנתנה לי את ההזדמנות הראשונה להיכנס לתחום של ניהול קשרי משקיעים ושיווק. לא היה לי רקע טכנולוגי, אך היה לי רקע פיננסי והתעניינתי בעולם ההשקעות."

לקרן ויולה הגיעה נטהלי לפני 12 שנים, וכל כמה שנים התקדמה בתפקידים, עד שלפני כ-4 שנים נהייתה שותפה בקרן. נטהלי מספרת מניסיונה על השינויים בקריירה - "השינוי בקריירה היה לא קל ודרש הרבה מאמצים. הרגשתי שחובת ההוכחה היא עליי, ושזה דרש יותר מאמץ ועבודה. למדתי הרבה, שאלתי שאלות, הלכתי לקורסים ורשמתי מילים שלא הבנתי בפגישות כדי ללמוד אותן."


סיון שמרי דהן התחילה את הקריירה שלה בתור אשת מכירות, בהמשך ללימודי מימון ושיווק. אחרי מספר שנים כאשת מכירות בחברת תקשורת ובמפעיל סלולארי, היא שמעה על תפקיד ה- Associate בעולם הקרנות. גם היא התגלגלה לקרן אוורגרין, שם עבדה כ-7 שנים. "לא הכרתי את העולם הזה בכלל", מספרת סיון, "הייתי צריכה ללכת כמה צעדים אחורה מאיפה שהייתי קודם וללמוד עולם תוכן חדש. די מהר אהבתי את מה שאני עושה - בעיקר את האינטרקציה היומיומית עם היזמים - אנשים יוצאי דופן, עם רעיונות חדשניים, אנרגיות וברק בעיניים."

דווקא אז, לפני כ-7 שנים, עלה הרעיון של הקמת קרן חדשה שתשקיע בחברות בשלבים מאוחרים יותר, וביחד עם עוד שני שותפים הקימו את קרן קומרה - "לא ידעתי מראש שזה מה שאעשה, אבל הייתה הזדמנות טובה וידעתי לזהות אותה. התחלנו כמו חברת סטארט אפ - לא משכנו משכורות בהתחלה ולא ידענו אם נצליח. הסתובבנו הרבה זמן במטרה לגייס כספים, אבל לקחנו סיכון שהצליח."


גם הדרך של ססיל בליליוס הייתה לא רגילה - במשך שנים היא הייתה יזמת בחברות שונות, עד שגילתה את תחום ה"אימפקט", ואת השילוב שבין "אימפקט" לקרנות הון סיכון, מתוך חשיבה שלטכנולוגיה יש תפקיד גדול ביצירת פתרונות לבעיות, ושאפשר להביא ערך שהוא מעבר לערך הכספי. ססיל הקימה את Impact First, המשלבת בין משקיעי הון סיכון להשקעות לתועלת החברה והסביבה, ואשר השקיעה ב-8 חברות סטארט אפ בתחום. השותפים בפיטנגו החלו להשקיע ב- Impact First ונחשפו לעולמות הערכיים, ולפני כשנה וחצי הציעו לססיל להצטרף לפיטנגו ולהכניס את היסודות האלה לקרן פיטנגו, שהיא לא קרן אימפקט. "הבנתי שזו ההזדמנות שלי להיכנס בתור ראש תחום אימפקט וקיימות בקרן פיטנגו ולהכניס את העולמות של האימפקט לקרן הון סיכון "קלאסית"."


מה עזר לכן להתקדם בקריירה?

נטהלי - "ישנם מספר גורמים עיקריים - כמובן מזל וטיימינג, אבל חוץ מזה נדרשת התאמה לתרבות הארגונית, השקעה ומצוינות. הטיפ הכי טוב הוא שכל אחת תמצא את היתרון היחסי שלה על פני אחרים - ותבליט אותו, כי כשאת מביאה ערך מיוחד לארגון, קשה לו לוותר עליך."

סיון - "לי עזר שבאתי עם ראש פתוח והייתי נכונה לשמוע על הזדמנויות עסקיות חדשות, ושהייתה לי תעוזה. לפעמים צריך קצת להעז כדי להצליח בחיים."

ססיל - "לי תרם לקחת סיכונים ולצאת מאזור הנוחות. אני מציעה למי שמתאים לה לצאת מאזור הנוחות - לתת לעצמה את ההזדמנות לממש את עצמה, ולדעת שזה בסדר גם להיכשל, זה חלק מהעניין."


האם היו קשיים מיוחדים שחוויתן במהלך הקריירה שלכן?

נטהלי - "כאמא לילדים קטנים זה היה מאוד לא קל. החלטתי שאני מוכנה "לשלם" בכך שאתקדם יותר לאט, וגם אם ייקח לי זמן, אעשה הכל בקצב שלי. למשל, טסתי פחות לחו"ל בתקופה הזו. היום אני מזהה התחלה של שינוי בשוק העבודה שמקל על נשים להתקדם במקביל לאימהות, במיוחד לנשים שמביאות ערך לארגון."

סיון - "עשיתי את הקפיצה הגדולה רק כשהילדים כבר גדלו יותר, בזמן שראיתי שגברים צעירים ממני התקדמו. בדיעבד, אני מבינה שהגעתי עם יותר ניסיון, בשלות וביטחון לשותפות בקומרה. אבל בשורה התחתונה, אין קיצורי דרך - גם גברים וגם נשים צריכים לעבוד קשה כדי להתקדם בתחום ההשקעות. עם זאת, היום יש יותר פתיחות ורצון לגיוון צוותי ההשקעות ולקידום נשים בתחום."

ססיל - "במהלך השנים הבנתי שאני צריכה להילחם על המקום שלי, וכן הרבה פעמים הייתי האישה היחידה בחדר - בישיבות הנהלה ובישיבות בדירקטוריון."


כיצד ניתן בכל זאת לסייע בקידום נשים?

סיון - "אני מובילה את פורום WFF, שעוסק בקידום נשים יזמות ומנכ"ליות של חברות סטארט אפ. עד היום עברו בתכנית כ-50 סטארט-אפים בהובלת נשים מנכ"ליות, כאשר חלקם כבר חברות גדולות. בנוסף, אני יו"ר דירקטוריון משותפת של "Power in Diversity", שמטרתו לקדם את המגוון ושוויון ההזדמנויות בתעשיית ההייטק הישראלית."

ססיל - "אני החלטתי שאם יש כנסים שבהם אין נשים דוברות, אני מסרבת לעלות לבמה. נשים שמגיעות לעמדות בכירות יכולות לקדם נשים בחברה שלהן, וכן לסייע להן בתכנית מנטורינג, מתן עצות וסיוע בהתלבטויות."

נטהלי - "בשנים האחרונות אני מנטורית של נשים יזמות במסגרת תוכנית WFF שיזמו סיון שמרי דהן ומרב וינרב, ונותרת יועצת של הנשים היזמיות המופלאות גם לאחר תום התוכנית. אני מאמינה שנשים יותר נכונות לקדם נשים, וככל שיהיו יותר נשים שיגיעו לעמדות מפתח, כך יותר נשים תתקדמנה. בתעשייה שלנו לצערי יש מיעוט של נשים, אך לשמחתי לאחרונה יש הרבה מודעות לנושא הזה, ואני מקווה שזה יוביל לקידום נשים."


טיפ לסיום?

נטהלי - "הכי חשוב שכל אחת תהיה "אחראית" לגורלה. אם יש לך דרך שאת מאמינה בה, אל תחכי שאחרים יגידו לך מתי ואיך לפעול ואל תתני לאחרים להכתיב לך."

סיון - "חשוב לבוא בראש פתוח ולשמור על גמישות. בנוסף, מומלץ לבוא לעולם הקרנות עם ידע בעולם האופרטיבי - ללכת לעבוד קודם בסטארט אפ או בחברה, ורק אחר כך להצטרף לעולם ההשקעות, שכן זה נותן רקע, הבנה ועומק משמעותיים."

ססיל - "אני הבנתי שיש שני סוגים של אנשים - אלה שמוכוונים ויודעים בדיוק מה הם רוצים לעשות בקריירה, ואלה שאין להם מושג - כמוני. חשוב שתדעו שאתן לא מקולקלות, פשוט יש הרבה דברים שמעניינים אתכן. לקח לי הרבה שנים להבין את המסר הזה, ואני חושבת שחשוב שנפיץ אותו."


Yorumlar


bottom of page