על פי WOMEN IN STARTUPS REPORT, שיעור הנשים בתעשיית ההייטק עומד על כ-33% בלבד, ובמשרות בכירות אף פחות. אבל יש גם חברות הייטק שהצליחו לבלוט בשיעור הנשים שלהן. שוחחנו עם לינור שוסט-מגן, גל חלמסקי וגילה חייט, שסבורות שאפשר גם אחרת.
לאחרונה פורסם דו"ח WOMEN IN STARTUPS REPORT שסקר את האקוסיסטם הנשי ב-424 סטארט-אפים ו-70 קרנות הון סיכון פעילות בישראל. הדו"ח נעשה ביוזמת "Power in Diversity", בשיתוף קרנות הון סיכון וסטארט-אפים, וזאת במטרה לקדם ולהרחיב את הגיוון בתעשיית ההייטק. [1]
מהדו"ח עולה כי שיעור הנשים בתאגידים שנסקרו עומד על כ-33% בלבד, כאשר הייצוג הנשי במשרות טכנולוגיות עומד על כ-27% בלבד. במשרות ניהוליות של מקבלי ומקבלות ההחלטות ("C Level", סמנכ"לים ודירקטורים) שיעור הנשים אף נמוך יותר ועומד על כ-23.4% בלבד, בקרנות הון סיכון שיעור הנשים השותפות עומד על כ-14.8% בלבד ואילו שיעור היזמות בחברות טכנולוגיות עומד על כ-12% בלבד.
עוד עולה כי קיימת נוכחות משמעותית יותר של נשים בחברות גדולות (כ-36%) ביחס לחברות קטנות (כ-30.8%), וכנראה שלא במקרה. כוח אדם מגוון הוא אתגר גדול יותר עבור סטארט-אפים קטנים ביחס לחברות גדולות, בין היתר לאור המשאבים שנדרשים בגיוס כזה. בנוסף, בחברות גדולות יותר יש צורך גדול יותר בתפקידים בתחומי משאבי אנוש, משפטים, פיננסיים וכיו"ב אשר מאוישים לעיתים קרובות על ידי נשים.
בנוסף עולה מהדו"ח כי ישנם פערים גדולים בייצוג נשים בין התחומים השונים של החברות, כאשר הייצוג גדול יותר בתעשיות ה-Health-Tech, הביוטק והמכשור הרפואי מאשר בתעשיות הסייבר, ה-Automotive, האלקטרוניקה והתקשורת, שבהן יש פחות אקדמאיות. לפי דו"ח של המועצה הלאומית לכלכלה שפורסם בחודש ינואר 2022 עולה כי נשים היוו רק 30% מהסטודנטים לשנה א' ב"תארי ההייטק" (לפי הדו"ח, תארים של הנדסת חשמל, הנדסת מחשבים, הנדסת אלקטרוניקה, מדעי המחשב, ביו-אינפורמטיקה והנדסת מערכות מידע) בשנת 2021. [2]
עם זאת, ניכר כי בשנים האחרונות חלק מהחברות הגבירו את מאמציהן ויישמו יוזמות מבורכות להגדלת הגיוון המגדרי בהן, הן בתפקידים טכנולוגיים והן בתפקידי ניהול. כמו כן, חלק מהחברות אימצו תרבויות ארגוניות המאמצות קבלת נשים במקום העבודה ואף מתאימות את תנאי העבודה למציאות חיינו הנוכחית.
ובכל זאת, ניכר שישנו צורך בשיפור וקידום הגיוון המגדרי בתעשיית ההייטק, ודו"ח זה הוא צעד אחד בכך, באמצעות יצירת מודעות לנושא. צעדים נוספים הם השקעת משאבים בהרחבת מאגר המועמדים וגיוונם, מתן חשיבות לנושא - בין היתר על ידי המשקיעים השונים, הקרנות ובעלי ההשפעה, שיציגו בעצמם ייצוג נשים גבוה יותר ויציבו גיוון נשי כמטרה לחברות הפורטפוליו, יצירת מדיניות, איסוף דאטה ונקיטה בצעדים קונקרטיים ומשמעותיים לשחרור חסמים לנשים. כך למשל, לאחרונה קרן ההון סיכון אמיתי ונצ'רס (AMITI) פרסמה כי תחייב סטארט-אפים לשלב נשים בדירקטוריון כתנאי להשקעה, וטוב ייעשו קרנות הון סיכון נוספות אם ישתמשו בכוח שלהן כדי להשפיע על הגיוון המגדרי בחברות הפורטפוליו שלהן. בנוסף, בדו"ח פורסמה רשימת החברות המובילות בנתוני ייצוג נשי, בחלוקה לסקטורים השונים, ופרסומים אלה עשויים אף הם לעודד חברות להוביל בייצוג נשים בתעשייה.
*רשימת החברות המובילות בנתוני ייצוג נשי, בחלוקה לסקטורים השונים
לינור שוסט-מגן, ראשת תחום משאבי אנוש בקרן YL Ventures, מציינת כי "השיעורים לא מפתיעים ונובעים מכמה סיבות: (1) תרבות ה"חבר מביא חבר" חזקה מאוד, במיוחד בחברות קטנות, ומושכת באמצעותה הרבה גברים לחברות; (2) גברים נוטים להגיש מועמדות למשרות, גם כאשר הם לא עומדים בכל הקריטריונים, ואילו נשים חוששות לעשות את זה ומפספסות משרות טובות". לינור מוסיפה כי הטיפ שלה לנשים הוא "לבחון את תיאור המשרה, ולחפש את הניצוץ. אם המשרה מעניינת אותך - אל תחששי להגיש קורות חיים - תנסי, תעזי, תחפשי "חבר מביא חבר" בתוך החברה ואל תעצרי את עצמך. בנוסף, היום הרבה נשים חוששות להגיע לחברות עם מעט נשים ואז מגיעים למצב של ביצה ותרנגולת - קשה לגייס את הנשים הראשונות בחברה. לכן, תהיו ה"אמיצות" שיגיעו לחברות, תיכנסו ותמשכו אליהן נשים נוספות".
לדברי גל חלמסקי, מייסדת וסמנכ"לית טכנולוגיה בחברת PlainID, "הפער בייצוג נשים בהייטק, סטארט-אפים וקרנות הון סיכון מתחיל עוד בילדות שלנו, בחינוך שקיבלנו, באופן שבו אומרים לנו מה אנחנו יכולים לעשות ומה לא. אין ספק שנשים וגברים יכולים להצליח במידה שווה בעולמות התוכן הללו, אך נשים חוששות יותר להעז ולהיכשל, הן בתחילת דרכן והן בהמשך. לכן, חשוב להעביר את המסר עוד מהילדות בכל מסלול החיים שמותר להעז ולהיכשל, ולנסות שוב ושוב".
בנוסף, היא מדגישה: "עולם ההייטק מגוון מאוד, מרחיב גבולות ומאפשר להגיע למיצוי עצמי. ישנו מקום בו לניהול, יצירותיות, עיצוב, חקר ופתרון בעיות, וזה נכון למגוון רחב של תחומי עניין.
לדברי גילה חייט, מייסדת שותפה וסמנכ''לית טכנולוגיות Darrow.ai, "הפתרון הוא שנשים תהיינה יזמיות ומשקיעות, ויקיפו את עצמן בנשים מוכשרות נוספות, לרבות בתפקידי מפתח. כך יגדל מרחב ההזדמנויות של נשים, וכולם ירוויחו מזה".
[1] WOMEN IN STARTUPS REPORT - https://powerindiversityisrael.com/wp-content/uploads/2022/01/Women-in-Startups-Power-in-diversity-.pdf. [2] דו"ח של המועצה הלאומית לכלכלה מחודש ינואר 2022 - https://economy.pmo.gov.il/councilactivity/documents/010222.pdf.
Comments